OPĆA POJAVA – Privlačan, fini mišičav pas, bez slabosti ili grubosti. Glava je u cjelini u obliku kruške ili klina, blagog i prijateljskog izraza ako je pas opušten.

KARAKTERNE OSOBINE – Pun temperamenta i neustrašiv, pun samopouzdanja. Inteligentan pratitelj s jako izraženim lovnim instiktom. Dobročudan, drage naravi, dostojanstven, nije strašljiv niti nervozan. Blag u mirovanju, izvanredno srčan u akciji.

GLAVA I LUBANJA – Lubanja uska, ali duboka i zaobljena, pokrivena gustom svilenkastom kukmom, koja bi trebala biti skoro bijela. ÄŚeljust dugačka i prema naprijed još uža. Ne smije se osjetiti nikakv stop, linija treba teči od zatiljne kosti do nosa ravno i bez prekida. Ispod očiju dobro ispunjeno. Usnice nategnute i zatvorene, ne obješene. Otvor nosnica je velik i jasno ocrtan.

OČI – male, sjajne i duboko usađene. Idealno oko djeluje trokutasto. Plavo obojeni bedlington terijeri imaju tamne oči sa sjajem jantara, psi boje pijeska i jetre imaju svijetlo smeđe oči.

UŠI – umjerene veličine, u obliku lješnjaka, priljubljene uz obraz, tanke i samtaste, pokrivene kratkom i finom dlakom s resama na vrhu od bjelkaste svilene dlake.

ZUBALO – zubi su veliki i jaki, škarastog zagriza. Zubi stoje okomito u vilici.

VRAT – Dugačak i sužava se prema gore, snažan u korjenu, bez tendencije stvaranja podbratka. Vrat treba biti dobro izvučen i glavu nositi visoko.

TIJELO – Mišičavo i naglašeno gipko. Prsni koš dubok i umjereno širok. Plosnato rebrast i dubok, tako da prsni koš doseže do laktova. Linija leđa teče u prirodnom luku preko područja slabina, što čini jasno uzdignutu donju liniju. Tijelo treba biti nešto dulje nego je visoko.

PREDNJI DIO – Prednje noge ravne, šire razmaknute na prsima nego na šapama (V- fronta).
Nožni zglob dugačak, nešto ukošen, ali ne djeluje slabim. Lopatice su usko položene i kose.

STRAŽNJI DIO – Mišičav i umjereno dug, gornja linija u obliku svoda. Najviša točka direktno iznad slabina. Stražnje noge izgledaju dulje od prednjih. Snažni skočni zglobovi, koji ne smiju biti okrenuti niti unutra niti van.

ŠAPE – Duge zečje šape s debelim, zatvorenim jastučičima.

REP – Umjereno dugačak, debeo na početku repa, na kraju postaje šiljast i blago zaobljen. Nisko postavljen, nikada se ne nosi preko leđa.

HOD-KRETANJE – Čini da pas izgleda sposobnim da galopira s velikom brzinom i pri tome pokazuje odgovarajuču sliku. Pokret je vrlo karakterističan, prilično kičen, lagan i elastičan kod laganog hoda i lagano lelujav kod koraka koji grabi prostor.

DLAKA – Vrlo karakteristična. Gusta i pahuljičasta. Jasno odstoječa od kože, ali nije oštra.

BOJA – Plava, jetrena ili boje pijeska, sa ili bez paleža. Tamniji pigment ima prednost. Plavi i plavi s paležom moraju imati crni nosnik, jetreni i boje pijeska smeđi nosnik.

VELIČINA-TEŽINA – visina u grebenu oko 41 cm dozvoljeno je nešto manje kod kuja i nešto više kod mužjaka. Težina između 8 i 10,5 kg.