OPĆI IZGLED – Pas je srednje veličine s profinjenom, ali dovoljno čvrstom građom da može loviti i ubijati glodavce. Trebao bi izgledati kao pravi mali terijer, okretan, vrlo brz i temperamentan. Ravna svilena dlaka mora odavati njegovan izgled.

GLAVA – Mora biti jaka i tipično terijerska, klinastog oblika, umjerene veličine, u omjerima: 3/5 lubanjski dio i 2/5 njuška. Lubanja mora biti ravna i ne preširoka između ušiju. Ne smije pokazivati nikakve karakteristike patuljavosti. Stop je vidljiv, obavezno je snažno, škarasto zubalo. Usnice moraju biti čvrsto priležeće.

NOS – Crno pigmentiran.

OČI – Trebaju biti male i tamne, nikad velike, svijetle i izbuljene. Tamno, malo oko daje silkyju živahan i inteligentan izgled. Okrugle oči obično su velike i rezultiraju netipičnim pasminskim izgledom. Svijetlo oko je ozbiljna pogreška i obično je u sklopu sa svijetlim nosom i svijetlim noktima. Ovo je indikacija da je riječ o slabom pigmentu. Vjeđe moraju biti tamno pigmentirane.

UŠI – Trebaju biti male, V-oblika, visoko usađene i nošene. Ne smiju biti klempave niti nošene sa strane.

VRAT – Srednje dužine, elegantno se nastavlja na ramena, dobro prekriven dugačkom svilenom dlakom. Predugačak vrat ne može biti u skladu s tijelom, a prekratak rezultira širokom nadlakticom i daje nezgrapan izgled.

TIJELO – Otprilike za 1/5 duže od visine psa (kratko tijelo je pogreška). Gornja linija mora biti ravna. Danas su veliki problem neravna leđa, što je u suprotnosti s bivšim standardom koji je tražio pomalo grbava leđa.

REP – Prije se kupirao, danas više ne. Nošen je između 12 i 2 sata (najpoželjnije je da se rep nosi na 2 sata). Kad je pas relaksiran, rep može biti lagano spušten. Način nošenja repa odlično pokazuje pravi karakter psa i u principu ga treba promatrati u trenutku kad se pas kreće. Kad pas počinje hodati, rep se postavlja u pravu poziciju. Međutim, tu treba biti oprezan jer neki psi u trenutku uzbuđenosti saviju rep prema leđima, ali to je jedna privremena pozicija (rep se ubrzo vraća u normalni položaj). Nisko ili visoko usađen rep smatra se pogreškom.

NOGE – Prednje noge moraju biti paralelne, postavljene dobro ispod tijela. Vrlo je bitna dobra kutovanost nadlaktice i ramena. Loša kutovanost uvjetuje loše kretanje. Zadnje noge moraju biti paralelne, dobro mišićave, snažne, kratkih skočnih zglobova. Šape su mačje i dobro zatvorene, čvrste i dobro stisnute. Nokti su crni (svijetli se smatraju pogreškom). Kravlji stav je također pogreška.

DLAKA – Pri dodiru treba davati hladan i svileni osjećaj. Mora biti fina, sjajna, ravna i svilena, a ne valovita ili kovrčava, vunena ili tvrda. Tvrda dlaka je dosta rijetka, za razliku od vunene (psi s vunenom dlakom često se sreću na izložbama, što je pogreška). Dužina dlake je od 13 do 15 cm. Ekstremno dugačka dlaka nije poželjna i neki smatraju da više dlake ne znači istovremeno i bolju dlaku. Najzastupljenije je mišljenje da pas može imati puno dlake koja ne smije ometati hod psa (takva dlaka je nepoželjna).

BOJA – Najčešće se opisuje kao blue & tan. Blue znači plavu boju koja može biti ili sivoplava ili plava do tamnije plava (ali ne kao kod jorkširskog terijera), ali nikada crna. Plava boja se proteže od korijena ušiju do repa i pokriva većinu tijela. Srebrnoplava dlaka je također korektna ako je praćena korektnom bojom tana. Srebrnoplava dlaka mora biti tamnija pri korijenu. Ako je srebrna dlaka bez tamnih korijena, ne smatra se srebrnoplavom i kao takva nije poželjna. Štenci se rađaju crni i s vremenom mijenjaju boju koja se mora stabilizirati do 18. mjeseca. Često puta psi počinju rano mijenjati boju, što može trajati dugo vremena. Tako se događa da su neki psi i nakon 18. mjeseca crni, ali će oni jednog dana ipak imati dobru boju. Tan je poseban naziv za koji ne označava samo boju, nego i mjesta prostiranja. Osnovna karakteristika tana je: tamniji pri korijenu, a svjetliji pri vrhu. Proteže se na glavi, prednjim nogama, ispod vrata, zadnjim nogama od koljena niže i na repu s donje strane. Ako je tan tamniji, ne znači i da je bolji. Kod silkyja postoji još jedna posebnost: top-knot. To je srebrnasti čuperak dlake na vrhu glave koji je vrlo cijenjen.

TEŽINA – Proporcionalna visini.

VISINA – Od 23 do 26 cm. Kuje su malo niže.

NARAV – Treba pokazivati tipičan terijerski temperament. Mora biti živahan, društven, znatiželjan, borben (urođeno im je da vrlo srčano brane svoj prostor). Posjeduje instinkte jamara, simpatičan je, privržen i vrlo inteligentan. Za silkyja je karakteristično da stalno skriva hranu, igračke i ostale predmete kadgod i gdjegod stigne.

NEDOSTACI – Svako odstupanje od naprijed danih točaka treba smatrati kao pogrešku.

NAPOMENA – Mužjaci moraju imati dva testisa spuštena u skrotumu.